Home » Gietvloeren en woonbeton in combinatie met plinten

Gietvloeren en woonbeton in combinatie met plinten

Gietvloer of woonbeton vloer kopen

Written by Willeke Berkers

26 juli 2022

Naadloze woonbeton of gietvloeren in woonhuizen worden tegenwoordig veelvuldig toegepast. Om verschillende redenen wordt meestal een plint toegepast bij een woonbeton of gietvloer.
Er zijn veel verschillende soorten naadloze vloerafwerkingen, elk met een eigen unieke uitstraling maar ook met uiteenlopende opbouw en applicatie van de vloer. Het toepaste materiaal, de applicatie, de ondervloer, muuraansluiting en de functionele eigenschappen van een plint zijn aspecten welke meewegen voor de keuze wel of geen plint toe te passen.

Waarom kiezen voor plinten?

Ten eerste hebben plinten een functionele toepassing namelijk ter voorkoming van beschadigingen en bevuiling van de muren tijdens het stofzuigen en dweilen of een achteruit geschoven stoel, maar ook bijvoorbeeld voor het wegwerken van kabels. De plint zorgt esthetisch voor een strakke aansluiting van de gietvloer of woonbeton vloer naar de muur. Middels de toepassing van een plint zorgt u ervoor dat de gietvloer of woonbeton vloer op een mooie manier is afgewerkt.

Het leggen van een gietvloer of woonbeton vloer is een arbeidsintensief proces. Voor de meeste gietvloer en woonbeton vloerafwerkingen geldt dat het ondanks de zorgvuldige vakkundige applicatie niet mogelijk is om de vloerafwerking en muur kaarsrecht op elkaar te laten aansluiten. De aansluiting van de vloer en muur zal mede hierom altijd moeten worden afgekit als gekozen wordt om geen plint toe te passen.

Een veel voorkomende situatie voor het toepassen van een plint is dat er randisolatie tussen de cementdekvloer of anhydrietvloer en muur is toegepast. De randisolatie is een isolatieband dat geplaatst wordt tussen de wand en de vloer, meestal 5 millimeter dik. Andere benamingen voor de isolatieband zijn foamband of kantstroken. Door de toepassing van deze isolatieband is het niet goed mogelijk om de woonbeton of gietvloer degelijk aan te laten sluiten op de muur en toepassing van een plint welke hierover valt nodig is.

Gietvloer plint

Plinten aanbrengen vóór of na het aanbrengen van de gietvloer of woonbeton?

Dit is afhankelijk van de gekozen vloerafwerking. Voor de meeste gietvloer afwerkingen geldt dat het mogelijk is om de plinten vóór het gieten van de vloer aan te brengen. Wij raden het aan op de plinten aan te brengen ná het leggen van de gietvloer. Het risico bestaat dat de plint bij minimale werking van uw woning loslaat van de muur en het is lastig om ingegoten plinten te vervangen. Ook bijvoorbeeld plaatsen van een kast of ander meubelstuk welke u graag strak tegen de muur wenst te hebben is lastig om de plint hier plaatselijk te verwijderen. Indien de plinten geplaatst worden vóór de realisatie van de vloer is het in elk geval wel zaak dat je de plint aflakt na de realisatie van de vloer voor het beste resultaat.

Voor de meeste woonbeton vloerafwerkingen geldt dat de plinten ná de realisatie op de vloer moeten worden geplaatst. Doordat dit veelal niet gegoten vloeren zijn is de aansluiting minder strak dan bij een gietvloer.

Laat u bij ons informeren op basis van de door u gekozen vloerafwerking wat de beste keuze tot afwerking is. 

Woonbeton met zwarte plint
Hoe kies je de juiste plint?

De keuze van de plint bepaalt mede de uitstraling van de vloer alsmede de gewenste hoogte en dikte van de plint. Indien de wens is dat er kabels achter de plint weggewerkt moeten worden zal hier ook het type plint hierop aangepast moeten worden. Een trend welke we momenteel veel zien zijn de hoge plinten, vaak MDF blok. Waar vroeger de hoge plint in veel klassieke interieurs werd toegepast zien we deze plint in moderne interieurs terug waarbij de plint de hoogte van de muren en de lengte van de ruimte benadrukt. Voor een verlengd effect zie je ook steeds meer dat plinint in dezelfde kleur als de muur wordt toegepast.

Er zijn verschillende soorten plinten in verschillende materialen verkrijgbaar welke te combineren zijn met een woonbeton of gietvloer.

Gietvloer met en zonder plint

Enkele voorbeelden van verschillende soorten plinten zijn:

  • MDF plinten
  • Houten plinten
  • RVS plinten
  • Kunststof plinten
  • Aluminium plinten

Zoals op bovenstaande foto te zien is er in deze situatie gekozen voor zowel het toepassen van een witte mdf plint alsmede het gedeeltelijk weg laten van de de plint.

Meer gietvloer en woonbeton ideeën op doen? Bekijk onze bekijk onze vloeren foto-galerij met volop interieurfoto’s.

 

Lees ook andere berichten…