Protocol vloerverwarming
Vloerverwarming is een populaire en comfortabele manier om binnenruimtes te verwarmen. Door temperatuurverschillen, krimp en zetting kunnen er echter scheuren ontstaan in de ondervloer. Voegen of scheuren in de ondergrond – vaak een calciumsulfaat- of cementgebonden dekvloer – kunnen zich vervolgens doorzetten in de vloerafwerking. Om dit te voorkomen en de vloer op een veilige manier in gebruik te nemen, is het verstandig om een ingebruiknameprotocol te volgen.
Is een opstook- en afkoelprotocol vloerverwarming nog actueel?
In de eerste plaats is het dan goed om je af te vragen waar het gebruik van een opstook- en afkoelprotocol eigenlijk vandaan komt. Vaak is de kennis daarvan beperkt tot “we doen het al jaren zo” of “iedereen zegt dat dat moet”. Het protocol stamt al uit de begintijd van de toepassing van vloerverwarming in dekvloer. Eind jaren 80 publiceerde Stichting Bouw Research een document B22-2 dat beschreef het ontwerp van een dekvloer met vloerverwarming en is inmiddels vele jaren vervangen door de meer actuele NEN 2742.
Om een lang en technisch verhaal kort te maken komt het er op neer dat er inmiddels verschillende ontwerpen en uitvoeringen van de dekvloeren worden toegepast om verschillende redenen, maar vrijwel nooit meer een dekvloer gerealiseerd wordt conform de richtlijnen waarop het opstook- en afkoelprotol van de vloerverwarming was gebaseerd. Als momenteel dus een opstook- en afkoelprotocol wordt doorgevoerd moet overwogen worden of dat het volgen van het traditionele opstookprotocol nu wel zo’n verstandig idee is bij de desbetreffende ontwerpvariatie van de dekvloer.
In dit kader willen wij u in plaats van een opstook- en afkoelprotocol in de basis een ingebruikname protocol voor de vloerverwarming adviseren. Dit advies voor het ingebruikname van de vloerverwarming is gebaseerd op het TBA kennispaper-3 van TBA (Technisch Bureau Afbouw). Het TBA is opgericht door de NOA, FNV en CNV Vakmensen met als doel een goed functionerende en betrouwbare branche. Het TBA geeft betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk technisch advies en ontwikkelt normen en richtlijnen om de kwaliteit van de afbouw op een hoger niveau te brengen. Informeer uiteraard ook altijd bij uw vloerverwarmingsinstallateur of aannemer voor advies in uw situatie op basis van de vloeropbouw en uw installatie.

Ingebruikname protocol vloerverwarming
Met een meer hedendaags ingebruiknameprotocol kan de kans op schade aan de dekvloer behoorlijk worden verminderd, terwijl de effectiviteit van de vloerverwarming behouden blijft.
Zorg dat de procestemperatuur van de vloerverwarming langzaam het circa 2 graden per dag wordt verhoogd of verlaagd tot de gewenste omgevingstemperatuur van 21 graden Celcius wordt bereikt.
Stel de procestemperatuur van het water van de vloerverwarmingsinstallatie zo bescheiden mogelijk in. Een hogere temperatuur levert grotere kans op schades op. Voorkom hierbij grote temperatuurwisselingen, veelal volstaat een watertemperatuur van 30-35 graden Celcius ruimschoots. Installatiebedrijven geven nogal eens 55 graden Celcius als maximum temperatuur aan. Dit levert echter een aanzienlijk verhoogd risico op scheuren en onthechting op. Ga zeker niet hoger dan 40 graden Celcius, de schadekans stijgt enorm!
Ook is het belangrijk dat de cementdekvloer of calciumsulfaat op eindsterkte is. Dit maakt dat cementdekvloeren niet binnen 28 dagen mogen worden opgewarmd en voor calciumsulfaat dekvloeren geldt dit ook. Voor calcumsulfaatgebonden dekvloeren kan dit desnoods, afhankelijk van de mortelkwaliteit, soms wel iets eerder gebeeuren. Calciumsulfaat heeft namelijk een hogere interene buigtreksterket. Ons advies is om het ingebruikname protocol te doorlopen op het moment dat de cementdekvloer of calciumsulfaat dekvloer droog is. De indicatieve droogtijd van een dekvloer is circa 1 week per cm laagdikte d.w.z. een dekvloer van 60 mm dik heeft een droogtijd van circa 6 weken.
Het proces van het verhogen of verlagen van de procestemperatuur met enkele graden per dag zal hoogstwaarschijnlijk enkele dagen in beslag nemen. Zorg vervolgens enkele dagen voor de realisatie van de gietvloer of woonbeton vloerafwerking dat de teperatuur op een stabiele omgevingstemperatuur van circa 19/20 graden blijft staan.
Beslisschema NOA ingebruikname vloerverwarming of vloerkoeling
Inleiding bij het beslisschema
Het beslisschema helpt bij het kiezen van het juiste ingebruiknameprotocol voor vloerverwarming of vloerkoeling. Het doel is om schade aan de dekvloer en vloerafwerking te voorkomen door zorgvuldig om te gaan met de temperatuurregeling.
Afhankelijk van de situatie ter plaatse, zoasl de omgevingstemperatuur en de mogelijkheid om te koelen, bepaalt u een opwarm- of afkoelprotocol nodig is. In sommige gevallen is het ingebruikname protocol niet nodig, bijvoorbeeld wanneer de huidige temperatuur al dicht bij de gewenste ruimtetemperatuur ligt.
Volg het schema stap voor stap om de juiste aanpak te kiezen en onnodige complicaties te voorkomen. Kies vervolgens het specifieke protocol (opwarming of koeling) dat past bij uw situatie en volg de stappen nauwkeurig op.
1. Is de omgevingstemperatuur en/of dekvloertemperatuur ongelijk aan de gewenste ruimtetemperatuur?
-
-
NEE: Geen ingebruiknameprotocol nodig. Stel het proceswater zo laag mogelijk in en stel de thermostaat in op de gewenste ruimtetemperatuur. Klaar.
-
JA: Ga verder naar stap 2.
-
2. Kan de installatie koelen?
-
-
NEE: Gebruik het opwarmprotocol.
-
JA: Ga verder naar stap 3.
-
3. Is de omgevingstemperatuur hoger dan de gewenste ruimtetemperatuur?
-
-
NEE: Gebruik het opwarmprotocol.
-
JA: Gebruik het afkoelprotocol. Negeer het opwarmprotocol.
-
Ingebruiknameprotocol NOA voor vloerverwarming bij dekvloer
Inleiding
Dit protocol is bedoeld voor situaties waarin de vloerverwarming in gebruik wordt genomen en er zorgvuldige opwarming nodig is om schade aan de dekvloer en vloerafwerking te voorkomen. Volg dit protocol wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan de gewenste ruimtetemperatuur.
Stappen voor in gebruikname
1. Voorbereiding
-
-
Controleer of de ruimte en het verwarminssysteem in goede staat zijn.
- Zorg ervoor dat de ruimte goed geïsoleerd en vrij van obstakels is.
-
2. Instellen van de proceswatertemperatuur
-
-
Stel de proceswatertemperatuur van de vloerverwarmingsinstallatie zo laag mogelijk in, doorgaans tussen 30 en 35 graden Celsius.
- Vermijd hogere temperaturen om schade aan de dekvloer te voorkomen.
-
3. Langzame opwarming
-
-
Verhoog de proceswatertemperatuur geleidelijk.
-
Monitor de ruimte- en dekvloertemperatuur en zorg dat de kamerthermostaat uiteindelijk een constante temperatuur van 21 graden Celsius bereikt.
- Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
-
4. Voorkom afkoeling
-
-
Zorg dat de de dekvloer niet afkoelt tijdens de ingebruikname.
-
Stel de thermostaat in op een constante temperatuur om schommelingen te voorkomen.
-
5. Gebruik van dag- en nachtinstellingen
-
-
Vermijd dag- en nachtcycli, omdat deze onnodige temperatuurfluctuaties veroorzaken.
-
Houd de ruimtetemperatuur constant.
-
6. Periodieke controle
-
-
Controleer regelmatig op zichtbare schade aan de dekvloer of storingen in het verwarmingssysteem
-
Schakel bij afwijkingen een professional in.
-
Ingebruiknameprotocol NOA voor vloerkoeling bij dekvloer
Inleiding
Dit protocol is bedoeld voor situaties waarin vloerkoeling wordt gebruikt. Het helpt schade aan de dekvloer en overmatige condensvorming te voorkomen. Volg dit protocol wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan de gewenste ruimtetemperatuur.
1. Voorbereiding
-
-
Controleer of de ruimte en het koelingssysteem in goede staat zijn.
- Zorg ervoor dat de ruimte goed geïsoleerd en vrij van obstakels is.
-
2. Instellen van de proceswatertemperatuur
-
-
Stel de proceswatertemperatuur zo hoog mogelijk in binnen het bereik van 10 graden tot 18 graden Celsius.
- Vermijd lagere temperaturen om overmatige condensvorming te voorkomen.
-
3. Langzame koeling
-
-
Verlaag de proceswatertemperatuur geleidelijk.
-
Monitor de ruimte- en dekvloertemperatuur en zorg dat de kamerthermostaat de gewenste temperatuur bereikt.
- Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
-
4. Voorkom opwarming
-
-
Zorg dat de de dekvloer tijdens de gebruiksperiode niet onbedoeld opwarmt.
-
Houd de thermostaat op een constante temperatuur om schommelingen te voorkomen.
-
5. Gebruik van dag- en nachtinstellingen
-
-
Vermijd dag- en nachtcycli, omdat deze onnodige temperatuurfluctuaties veroorzaken.
-
Houd de ruimtetemperatuur constant.
-
6. Periodieke controle
-
-
Controleer regelmatig op zichtbare schade aan de dekvloer of storingen in het koelingssysteem.
-
Schakel bij afwijkingen een professional in.
-
Slotopmerking:
Berkers Vloeren heeft op basis van het TBA Kennispaper-3 van TBA en NOA beslisschemaeen zo groot mogelijke zorgvuldigheid betracht het compact samenstellen van deze informatie. Het kan echter niet worden uitgesloten dat dit document onjuistheden bevat. De gebruiker aanvaardt daarvoor het risico en Berkers Vloeren sluit iedere aansprakelijkheid uit voor schade die mocht voortvloeien uit het gebruik van informatie hiervan. Het volledige Kennispaper-3 is bij Berkers Vloeren per mail op te vragen.
Ná ingebruikname protocol: realisatie gietvloer
Zoals eerder benoemd kan de gietvloer pas worden gelegd na voldoende droging van de cementdekvloer of calciumsulfaat dekvloer. Volg het ingebruikname protocol van de vloerverwarming of koeling bij voorkeur pas na volledige droging van de dekvloer maar niet eerder dan 30 dagen na de realisatie van de dekvloer.
Tijdens de realisatie van de gietvloer mag de cementdekvloer niet meer restvochtgehalte hebben dan 2.5 % en een anhydrietvloer niet meer dan 0.5%. Bij aanvang van onze werkzaamheden zullen wij altijd een vochtmeting uitvoeren. U dient rekening te houden met een indicatieve droogtijd van een nieuwe cementdekvloer/anhydriet gietdekvloer van circa 1 week per cm laagdikte en met minimum 30 dagen in geval van dekvloeren dunner dan 50 mm dik. Bijvoorbeeld een dekvloer van 70 mm dik heeft circa 7 á 8 weken droogtij.
Mocht er (krimp)scheurwerking in de ondervloer aanwezig zijn dan zullen wij deze eerst preventief behandelen voordat wij starten met de realisatie van de gietvloer. Afhankelijk van het type gietvloer dient u rekening te houden met een realisatie en drogings termijn van 1,5 tot 2 weken voordat u de vloer weer in gebruik kunt nemen.
Eindelijk een nieuwe gietvloer, en nu?
Na volledige uitharding van de gietvloer kan deze in gebruik worden genomen. Hierbij blijft gelden dat de procestemperatuur van het water van de vloerverwarmingsinstallatie zo bescheiden mogelijk ingesteld moet staan. Voorkom dus grote temperatuurswisselingen, verhoog of verlaag de temperatuur dus altijd geleidelijk in kleine stapjes.
Zie liever af van dag- en nachtinstellingen. Een eventuele dag-nachtcycli levert geen energiebesparing op, maar zorgt wel voor onnodige temperatuurfluctuaties in de dekvloer. Het niet toepassen van zo’n instelling levert wel meer comfort op (’s ochtends geen koude voeten van de vloer is nog steeds 20-21 graden Celsius) en minder kans op schade aan de dekvloer en eventueel vloerafwerking (want de vloer is vrijwel continu op dezelfde temperatuur).
Controleer regelmatig uw vloerverwarmingsinstallatie en zorg voor periodiek onderhoud.
Tot slot, is het alleen nog maar genieten van de prachtige, onderhoudsvriendelijk gietvloer!
Gietvloeren

Living Quartz Stone
Stoer en eigentijds, warm en verfijnd tegelijk.

Bio Cement gietvloer
Bijzondere cementgebonden natuurlijke gietvloer

PU gietvloer DUO
Opgebouwd uit twee kleuren, glad en levendige.

Quartz Stone Base
Een bijzonder speels effect door de zichtbare Quartz.

Lavasteen gietvloer
Oersterke steenachtige woonbeton gietvloer

PU gietvloer UNI
Glad, heeft geen patronen, effecten of structuren.

Gietvloer NATURE Special
Een natuurlijk en uniek betonlook variatie patroon.

Epoxy gietvloer
Bedrijfsmatige vloer, mechanische belastbaarheid.
Woonbeton

Venetiaans Woonbeton
Een uniek levendig, gewolkte woonbeton vloer.

Bio cement gietvloer CLASSIC
Rustige, sterke, ecologische woonbeton gietvloer

Pure Base
Rustig basis met stoer structuren.

Venetiaans STRUTTURA
Speciale, stoere uitvoering van Venetiaans Woonbeton.

Bio cement gietvloer RAW
Levendig, sterk woonbeton - 100% natuurlijke vulstoffen

Industriële betonnen vloer
Minimaal vloersysteem van 1 mm dik

Design Woonbeton
Gepleisterde micro-beton vloer met natuurlijk karakter.

Beton Ciré
Betonstuc welke van oorsprong afkomstig is uit Frankrijk.