Home » Betonlook vloeren » Transparante matte coating

Transparante matte coating

Gevlinderde of gepleisterde cementdekvloer als eindafwerking

Een gepleisterde cementdekvloer en een gevlinderde cementdekvloer is niet ontworpen met als doel om deze te gebruiken als eindafwerking in woonhuizen. De cementdekvloer is ontworpen als tussenvloer die gestort wordt op de ondervloer om te egaliseren en leidingen weg te werken, maar waar nog een vloerafwerking overheen komt, zoals tegels, gietvloer of pvc vloer. Door het aanbrengen van een transparante matte coating op de gepleisterde of gevlinderde cementdekvloer wordt deze vloeistof werend en vuil resistent, en dus schoon te houden!

Een gevlinderde cementdekvloer heeft open poriën en bij een gepleisterde cementdekvloer wordt na het machinaal vlinderen nat-op-nat een extra toplaag op de cementdekvloer aangebracht door middel van een speciepap en speciale toevoeging. De pleisterlaag zorgt voor een iets gladder oppervlakte. Kenmerkend van een cementdekvloer is dat het relatief poreuze en broze vloer is. Een cementdekvloer is dan ook niet vloeistofdicht en/of vuil resistent, wat natuurlijk niet schoon te houden is en daarom onbewerkt ongeschikt als eindvloer. Door het aanbrengen van een transparante matte coating op de gepleisterde of gevlinderde cementdekvloer wordt deze vloeistof werend en vuil resistent, en dus schoon te houden!

Cementdekvloer pleisteren 5
Offerte

Vraag vrijblijvend aan

Showroom

Zien, voelen, vergelijken

Inspiratie

Bekijk onze fotogallerij!

Kwaliteit

Ambachtelijk vakwerk

Kleuradvies

Kleuren combinaties

Contact

Heb je vragen?

Transparante matte coating

Industriële, robuuste vloerafwerking

Een gevlinderde of gepleisterde cementdekvloer is een robuuste, industriële vloerafwerking met mogelijk scheurwerking in het zicht. Om de cementdekvloer als eindafwerking te kunnen gebruiken met behoudt van het uiterlijk van de cementdekvloer dient deze te worden afgewerkt met een transparante coating. De afwerking met de coating kan zowel mat als met een zijdeglans worden gerealiseerd. In geval van toepassing van vloerverwarming is het belangrijk dat het opstook- en afkoelprotocol reeds is doorlopen vóór het aanbrengen van de transparante coating zodat aanwezig (krimp) scheurwerking wordt opgevuld met de coating. De coating kan pas aangebracht worden nadat de cementdekvloer droog is. Hierbij dient u rekening te houden met een droging van circa 1 week per cm laagdikte d.w.z. een cementdekvloer van circa 80 mm dik heeft een droogtijd van circa 8 weken. De complexiteit bij een cementdekvloer als eindafwerking ligt dan ook bij het schoonhouden van de vloer totdat de coating kan worden aangebracht. Een sneldrogende cementdekvloer, dekvloer gerealiseerd met een droogtijdverneller, kan ter voorkoming van bevuiling een uitkomst zijn!

Berkers Vloeren kan voor u de cementdekvloer, na droging, voorzien van een mooie transparante matte of glanzende coating.

Benieuwd naar de kosten van een woonbeton en/of gietvloer

Ontvang vrijblijvend advies en opgave van kosten van de verschillende betonlook vloeren.
Voor elke interieur is er wel een passende naadloze woonbeton of gietvloer vloerafwerking.

Ziet u door de bomen het bos niet meer?
In de showroom kunt u een uitgebreid assortiment woonbeton en gietvloeren bekijken en maken wij u wegwijs in het bos van de betonlook vloeren.

Toepassing voor transparante matte coating of impregneer

Gevlinderde betonvloeren, en incidenteel gepleisterde cementdekvloeren, worden vaak afgewerkt met een impregnatie of waxen/oliën. Een gevlinderde cementdekvloer kan door de open poriën niet goed worden afgewerkt met een impregneer of wax. Een transparante matte coating is beter bestand tegen vuil en vocht, dus onderhoudsvriendelijker in vergelijking met een impregnatie of wax behandeling. Kortom, indien er géén transparante coating wordt toegepast zal er altijd sprake zijn van enige indringing van vloeistoffen en dus vervuiling.

Een impregnatie of wax kan echter vaak eerder worden aangebracht op de betonvloer of cementdekvloer zodat deze eerder beschermd is. In de drogingsperiode loopt u risico tot permanente bevuiling van de cementdekvloer of betonvloer en dus zichtbaar zal zijn bij de afwerking van de transparante matte coating of impregnatie. Een gepleisterde cementdekvloer of gevlinderde betonvloer welke is geïmpregneerd kan later in verband met mogelijke hechtingsproblemen niet meer afgewerkt worden met een transparante coating. De complexiteit van een massieve woonbeton vloer zit dus onder andere bij het schoonhouden van de vloer voordat de afwerking kan plaatsvinden.

De coating heeft een minimale systeemdikte van circa 0,02 mm. Een voordeel van het toepassen van een transparante matte coating is dat eventuele ontstane krimpscheuren opgevuld worden door de aan te brengen coating. Bij een afwerking met impregnatie of wax / olie blijft de krimpscheur open dus ook mogelijkheid tot het indringen van bevuiling.

De keuze van een gepleisterde cementdekvloer of betonvloer in een woonhuis is zeer persoonlijk, zowel op esthetisch vlak als de gebruiksvoorwaarden welke gesteld worden aan de vloerafwerking.