Egaliseren


Uiteraard geeft een vlakke vloer het beste resultaat bij het bekleden van de vloer. Afhankelijk van de ondergrond en de gekozen vloerafwerking kan het verstandig zijn om de ondergrond eerst te laten egaliseren met egaline. Afhankelijk van het type bedekking zullen onvlakheden zich aftekenen na het aanbrengen van de vloerafwerking, dit geldt vooral voor gladde glazende vloerafwerkingen zoals linoleum en coating. Bij linoleum of pvc zal er in de regel altijd geëgaliseerd moeten worden.

Egaliseren betekent dat we een vloer vlak maken met een vloeibaar product, waaronder egaline. Door een laag egaline aan te brengen wordt de vloer niet alleen vlakker maar het verlengd meestal ook de levensduur van de bekleding die daarop is aangebracht. Is de ondergrond niet goed geëgaliseerd dan is bij veel soorten vloerbedekking als marmoleum, vinyl en zelfs bij tapijt elke oneffenheid zichtbaar. Berkers Vloeren realiseert enkel egalisatiewerkzaamheden in combinatie met een door ons te leveren vloerafwerking.

Als eerste moet er gekeken worden wat voor een ondervloer er ligt. Enkele kritische punten hierbij zijn de trekvastheid, vochtigheid of eventuele lijmlaag die de hechting belemmert. Meestal kan de ondergrond dus pas goed beoordeeld worden nadat de oude vloerbekleding is verwijderd. Regelmatig laat de toplaag van de onderlaag los of blijven er lijmresten op de onderlaag zitten. Afhankelijk van de gekozen vloerafwerking is egalisatie gewenst of noodzakelijk. Bij een vloerafwerking als linoleum bijvoorbeeld zal de ondergrond altijd moeten worden geëgaliseerd. Indien de ondergrond dermate slecht is (bijvoorbeeld grote losliggende gedeelten of er moet een dikte overbrugt worden van meer dan 2,5 cm) is het vaak de beste oplossing om te kiezen voor een nieuwe cementdekvloer al dan niet met verwerking van een droogtijdversneller.

Alvorens er gestart kan worden met egaliseren dient de ondergrond ontvet, droog en stofvrij worden gemaakt. De keuze van egaline en voorlijm is afhankelijk van de aan te brengen bedekking en de staat van de ondervloer. Indien nodig wordt de ondervloer dan ook eerst geschuurd of gestraald voordat de egaline wordt aangebracht. Kortom, de eisen die aan uw vloer worden gesteld zijn o.a. afhankelijk van de soort bedekking die u er overheen wilt leggen en de kwaliteit van uw ondervloer.

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest


RTL4 Help mijn man is klusser en sneldrogende cementdekvloer plus PVC vloer
Maandag 18 februari jl. zijn de opnames geweest van het nieuwe seizoen "Help mijn man is klusser" van RTL4 met John Williams waarbij Berkers Vloeren een bijdrage heeft geleverd met de sneldrogende cementdekvloer...
Lees meer

Onduidelijkheid vloerverwarming en wapeningsnet
Het wapeningsnet waaraan de vloerverwarmingsslagen wordt vastgemaakt heeft...
Lees meer