Onderhoudsadvies woonbeton en kunstofvloerafwerkingen


De gietvloeren en woonbeton vloeren hebben een levendig, naadloos karakter en worden veelal afgewerkt met coating en incidenteel kan woonbeton ook afgewerkt zijn met een impregnatie in combinatie met een wax of eco-sealer.

Reiniging van de gietvloeren, woonbeton of betonlook vloeren is door het naadloze uiterlijk en gebruikte materialen relatief eenvoudig. De vloeren zijn goed bestand tegen vloeistoffen als thee, koffie, wijn echter laat deze niet inwerken en streef ernaar deze vloeistoffen binnen een half uur van de vloer te halen. Bijgaand ontvangt u het volledige reinigingsadvies van Strizo en onderstaand een korte samenvatting:

Droge reiniging:


Een gietvloer en woonbeton heeft een glad oppervlak waardoor de vloer goed te reinigen met stofzuiger (met een zachte borstel zoals bijvoorbeeld een parketborstel) maar ook het reinigen met behulp van een swiffer. Een droge reiniging is vooral bedoeld om het ergste vuil en stof te verwijderen.

Vochtige reiniging:


Nadat de vloer droog is gereinigd kan de vloer desgewenst vochtig gereinigd worden. Het gebruik van een schone zachte dweil met alleen lauw water volstaat in de regel om de vloer schoon te maken. Zorg ervoor dat u de dweil of mop regelmatig uitspoelt en het schoonmaakwater ververst, anders maakt u de rest van de vloer “schoon” met vies water. Het gebruik van warm water zorgt voor een versnelde kalkafzetting op alle soorten vloeren en de vervuiling gaat vervolgens in de kalklaag zitten, geadviseerd wordt dus met lauw water te werken. Vooral reinigingsproducten die veel zeep bevatten laten na het reinigen een zeepresidu achter waarna de vloer ontvet zal moeten worden.

LET OP: Gebruik nooit schuursponsjes en schoonmaakmiddelen met residuen, fosfaten en oplosmiddelen (zoals een waslaag) op een gietvloer. Door het gebruik van een schuursponsje of ruwere schoonmaakpad kunnen er doffe plekken op uw gietvloer ontstaan. Het niet goed verwijderen van een gebruikt oplosmiddel kan leiden tot verkleuring van het vloersysteem. Als een oplosmiddel gebruikt moet worden adviseren wij u dit te testen op een stukje vloer waar het niet goed zichtbaar is.

Gebruik schoonmaakmiddelen


Voor een grondigere reiniging kunt u de vloer ook met een neutraal reinigingsmiddel schoonmaken of een speciale PU gietvloer reiniger (bijvoorbeeld Dr. Schutz PU reiniger welke op internet verkrijgbaar is of de PU reiniger van Strizo). Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld gloor en antikalk producten op de vloer, deze kunnen mogelijk schade veroorzaken indien deze schoonmaakmiddelen langere tijd op de vloer blijven liggen.

Schoenstrepen


Schoenen kunnen streepvorming op de vloerafwerking veroorzaken. Deze zijn over het algemeen gemakkelijk te verwijderen met een zachte doek. Wij adviseren u de strepen zo snel mogelijk te verwijderen zodat ze niet de kans krijgen om in te drogen waardoor het moeilijker is om deze schoon te maken. Zijn de strepen inmiddels ingedroogd laat dan het onderhoudsmiddel eventjes intrekken en verwijder de streep daarna met een zachte doek. Strepen zijn vaak ook eenvoudig te verwijderen met een zachte gum, probeer dit eerst op een onopvallende plaats.

Voorkoming krasvorming en beschadigingen


Gietvloeren en woonbeton vloeren zijn in meer en mindere mate krasgevoelig, zorg daarom voor een goede schoonloop-zone aangezien zand een schurende werking heeft over de vloer. Zorg dat uw stoelen en tafels voorzien zijn van viltjes of vloerbeschermers zodat de vloerafwerking mooi blijft en krasjes worden geminimaliseerd. Praktische vloerbeschermers zijn bijvoorbeeld van scratch no more – www.Scratchnomore.com. Tot slot, schuif geen zware meubelen over de vloer want met een beetje pech kan dit een diepe kras veroorzaken.

Voorkom vlek- en beschadigingen door de vloer vrij te houden van plastic met kleurstoffen, rubber (bijvoorbeeld onder geluidsboxen, televisie), metaal en roest, inkt, verf en haarverfproducten, plakband en lijm, chemische zuren (zoals chloor, olie etc) en vocht in combinatie met afvalstoffen van planten etc.

Onderhoudsadvies mFLOR pvc vloer


Algemeen


De vinylstroken en -tegels van mFLOR zijn dankzij het geavanceerde productieproces zeer slijtvast en door het gebruik van uitsluitend hoogwaardige grondstoffen eenvoudig te reinigen. Toch is geen enkele vloer onderhoudsvrij, ook mFLOR niet. Om optimaal en langdurig van de vloer te kunnen blijven genieten, adviseren wij u om onderstaand onderhoudsadvies op te volgen.
• Aanbrengen (extra) PU beschermlaag na installatie
• Dagelijks onderhoud
• Periodiek onderhoud
• Beschermings- en onderhoudsproducten
• Tips voor preventief onderhoud en het voorkomen van beschadigingen

Aanbrengen (extra) PU beschermlaag


Hoewel alle mFLOR vloeren af fabriek zijn voorzien van een PU beschermlaag adviseren wij om de vloer te voorzien van een (extra) PU beschermlaag. De voordelen hiervan zijn:

 • Aangehecht vuil laat zich makkelijker verwijderen
 • Kleine krasjes, die tijdens het gebruik ontstaan, worden hersteld
 • Eventuele strepen van schoenzolen laten zich eenvoudig verwijderen
 • De naden tussen de stroken en tegels vloeien goed dicht, waarmee de vloer een nog betere vochtbestendigheid krijgt
 • Een langere levensduurDagelijks onderhoud


Stofwissen met een stofzuiger (zacht mondstuk) zal vaak voldoende zijn. Wekelijks kunt u de vloer reinigen met een dweil of wismop. Gebruik hiervoor een oplossing van lauw water en mFLOR Cleaner of een Dr. Schutz PU Reiniger.

Periodiek onderhoud


De frequentie voor periodiek onderhoud is in belangrijke mate afhankelijk van de gebruiksintensiteit, de hoeveelheid vuil die mee naar binnen wordt gelopen en de wijze waarop het dagelijks onderhoud wordt uitgevoerd. Het verdient aanbeveling om het periodiek onderhoud één keer per jaar uit te voeren. Hierbij wordt er een nieuwe beschermlaag op de vloer aangebracht. De procedure is afhankelijk van gebruikte of te gebruiken beschermingsproduct. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Schutz Benelux
Utrechtsestraatweg 198b
3911 TX Rhenen
Telefoon: 0317-745040
Fax: 0317-745049
E-mail: info@dr-schutz.nl
http://www.drschutz.nl/harde-vloeren

Speciaal voor mFLOR vloeren in residentiële toepassing zijn de volgende onderhoudsproducten ontwikkeld. Deze zijn verkrijgbaar bij uw leverancier:
 • mFLOR Polish Mat : voor de bescherming van mFLOR vloeren met een matte uitstraling
 • mFLOR Cleaner Mat : voor het dagelijks onderhoud van mFLOR vloeren met een matte uitstraling speciaal voor gebruik in combinatie met mFLOR Polish Mat)

Onderhoudsproducten in huishoudelijke omgevingen


mFLOR Polish Mat dient u als volgt aan te brengen:
 • Vermijd sterke zonnestraling of tocht
 • Schakel vloerverwarming uit (indien aanwezig).
 • Restmateriaal en droge vervuiling verwijderen.
 • Vloer grondig reinigen met mFLOR Cleaner Mat.
 • mFLOR Polish Mat goed schudden en onverdund met een wismop of een wasverdeler in een dunne gelijkmatige filmlaag opbrengen.
 • Laten drogen en na 1,5 uur een tweede laag opbrengen.
 • Na het aanbrengen van de tweede laag de vloer 3 uur laten drogen. Na 6 uur is de vloer volledig belastbaar.

Het verbruik van mFLOR Polish Mat is 25 m2 per laag. Aangezien er 2 lagen aangebracht dienen te worden, dit betekent dat één flacon van 750 ml voldoende is voor 12,5 m2.

LET OP: Het aanbrengen van voldoende polish zoals hierboven wordt geadviseerd is essentieel. Het gebruik van te weinig polish kan zorgen voor een meer glanzende, vlekkerige vloer.
Bij het achterwege blijven van deze behandeling, bestaat het risico dat er op een later tijdstip veel extra tijd en inspanning zal moeten worden geleverd om de vloer te herstellen.

Beschermings- en onderhoudsproducten in projectmatige omgevingen


behandelingswijze en het te kiezen beschermingsproduct is afhankelijk van de toepassing en
ruimte waar de vloer is gelegd. Wij adviseren gebruik te maken van de producten van Dr. Schutz

 Toepassing  Dr. Schutz product
 Aanbrengen
 Showroom (auto's)*
 PU Anticolor
 Roller
 Laboratorium
 PUAnticolor  Roller
 Drukkerij  PU Anticolor
 Roller
 Gezondheidszorg  PU Anticolor
 Roller
 Kapsalon  PU Anticolor
 Roller
 Kantoor  PU Protector Extramat of Secura
 Roller of wasverdeler
 Winkel  PU Protector Extramat of Secura
 Roller of wasverdeler
 Onderwijs  PU Protector Extramat of Secura
 Roller of wasverdeler
 Overige  PU Protector Extramat of Secura
 Roller of wasverdeler
 Huishouden  mFLOR Polish
 Wasverdeler


*Door toepassing van PU Anticolor wordt migratie tussen vinyl en rubber voorkomen en is de vloer
bestand tegen bijvoorbeeld haarverf etc.
Door toevoeging van PU antislip aan PU Protector Extramat, wordt een hogere slipweerstand
verkregen (R10 volgens DIN 51130

 Dr. Schutz product
 Verpakkingen en verbruik
 PU Protector extramat
 Flacon 5,5 liter = 100 m2 (één laag)
 PU Anticolor
 Flacon 5,5 liter = 100 m2 (één laag)
 PU Antislip
 Flacon 5,5 liter = 50 m2 (twee lagen nodig)
 Secura
 Flacon 5,5 liter = 100 m2 (twee lagen nodig)


Voor het aanbrengen van deze beschermingsproducten zijn de volgende voorwaarden zeer belangrijk:
 • Vermijd sterke zonnestraling of tocht
 • Schakel vloerverwarming uit (indien aanwezig)
 • Restmateriaal en droge vervuiling verwijderen
 • Vloer grondig machinaal voorreinigen
 • Sterke luchtcirculatie vermijden

Tips voor preventief onderhoud en het voorkomen van beschadigingen


 • Voorkomen is beter dan genezen. Iedereen die bij u binnenloopt neemt een stukje “buitenwereld” mee via zijn of haar schoenzolen. Door toepassing van een goede entreemat of schoonloopzone voorkomt u grotendeels de inloop van vuil en vocht, waardoor u de mFLOR vloer minder vaak hoeft schoon te maken en de levensduur ervan wordt verlengd.
 • Voorkom langdurig contact tussen vinyl en rubber (tenzij beschermd met PU Anticolor). Door migratie kan er een blijvende donkerbruine verkleuring optreden.
 • Schuif geen zware voorwerpen over de vloer en voorzie stoelpoten en ander meubilair van goede bescherming (zie www.scratchnomore.com ).
 • Vervang eventueel de wieltjes onder de bureaustoelen door zachte wieltjes, die geschikt zijn voor vlakke vinyl vloerbedekking.
 • Gemorste vloeistoffen z.s.m. verwijderen.

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest


RTL4 Help mijn man is klusser en sneldrogende cementdekvloer plus PVC vloer
Maandag 18 februari jl. zijn de opnames geweest van het nieuwe seizoen "Help mijn man is klusser" van RTL4 met John Williams waarbij Berkers Vloeren een bijdrage heeft geleverd met de sneldrogende cementdekvloer...
Lees meer

Onduidelijkheid vloerverwarming en wapeningsnet
Het wapeningsnet waaraan de vloerverwarmingsslagen wordt vastgemaakt heeft...
Lees meer