Home » Gietvloeren » Epoxy gietvloer

 

Epoxy gietvloer 

De Epoxy gietvloer of ook wel EP vloer genoemd is ontwikkeld voor de industriële toepassingen zoals magazijnen, winkelvloeren, bouwmarkten, bedrijfshallen en fabrieken.

Kortom, de Epoxyvloer wordt voornamelijk bedrijfsmatig toegepast vanwege onder andere de mechanische belastbaarheid, slijtvastheid en hygiëne. In de particulieren sector past Berkers deze gietvloeren toe in garages en bergingen.

 

Wat is een Epoxy gietvloer? Eigenschappen en uitstraling uitgelegd

Een epoxy gietvloer bestaat uit twee componenten: epoxyhars en een verharder. Zodra deze materialen worden gemengd en uitharden, ontstaat een keiharde, slijtvaste vloerafwerking die bestand is tegen de meeste chemische stoffen als zware belasting. Dit maakt epoxy vloeren uitermate geschikt voor industriële toepassingen, werkplaatsen, garages en magazijnen.

Standaard wordt de epoxy gietvloer gegoten in een egale kleur naar keuze, wat zorgt voor een strakke, uniforme uitstraling zonder naden of voegen. De vloer heeft bij oplevering een hoogglans afwerking, omdat deze niet standaard wordt voorzien van een matterende toplaag. Naarmate de vloer intensiever wordt gebruikt, ontstaat er vanzelf een matter effect.

Deze combinatie van eigenschappen – chemische bestendigheid, slijtvastheid, en een strakke uitstraling – maakt de epoxy gietvloer tot een ideale keuze voor zowel lichte als zware industriële toepassingen.

Epoxy is een hard materiaal in tegenstelling tot polyurethaan gietvloer welke hard-elastisch is. Een Epoxy gietvloer is door zijn hardheid echter minder flexibel, waardoor er eerder scheuren in de vloer kunnen ontstaan. De epoxy gietvloer is ontwikkeld voor de industrie met een hoge mechanische en chemische belastbaarheid, slijtvastheid en industriële uitstraling. De PU gietvloer daarentegen voelt zacht en comfortabel aan en heeft een hogere esthetisch waarde waardoor deze vloer bij uitstek geschikt is voor woningen.

Offerte

Vraag vrijblijvend aan

Showroom

Zien, voelen, vergelijken

Inspiratie

Bekijk onze fotogalerij

Kwaliteit

Ambachtelijk vakwerk

Kleuradvies

Kleuren combinaties

Contact

Heb je vragen?

Betonlook PU Gietvloer

Epoxy DECO gietvloer – een esthetische upgrade

Wilt u naast functionaliteit ook een meer levendige en exclusieve uitstraling? Dan is de Epoxy DECO gietvloer een uitstekende keuze. Door de vloer licht in te strooien met kleine kleurvlokken ontstaat een speels effect dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook helpt om kleine bevuilingen en krasjes minder zichtbaar te maken.

Afhankelijk van het gebruik en de gewenste uitstraling kunnen we de epoxy vloer optioneel afwerken met een matterende toplaag. Deze laklaag vermindert glans, geeft de vloer een zachtere, luxere uitstraling en UV-bestendiger. Vooral bij toepassing in kantoren, woningen of luxe garages adviseren we deze afwerking.

Benieuwd naar de kosten van een woonbeton en/of gietvloer

Ontvang vrijblijvend advies en opgave van kosten van de verschillende betonlook vloeren.
Voor elke interieur is er wel een passende naadloze woonbeton of gietvloer vloerafwerking.

Ziet u door de bomen het bos niet meer?
In de showroom kunt u een uitgebreid assortiment woonbeton en gietvloeren bekijken en maken wij u wegwijs in het bos van de betonlook vloeren.

De voordelen van een Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is een praktische en betrouwbare vloeroplossing die speciaal is ontwikkeld voor veeleisende omgevingen. Dankzij de uitstekende mechanische en chemische eigenschappen is deze vloer bij uitstek geschikt voor toepassingen in de industrie, logistiek, technische ruimtes en andere professionele omgevingen waar prestaties, veiligheid en duurzaamheid centraal staan. Enkele voordelen van de Epoxy gietvloer zijn:

Zeer sterk en belastbaar: Bestand tegen zware machines, zwaar meubilair en intensief gebruik.
Chemisch bestendig: Resistent tegen de meeste agressieve stoffen, oliën en zuren.
Slijtvast en duurzaam: Ideaal voor langdurig intensief gebruik.
Naadloos en hygiënisch: Geen voegen of naden waar vuil of bacteriën zich ophopen.
Eenvoudig te reinigen: Een glad, gesloten oppervlak maakt schoonmaken snel en eenvoudig.
Vloeistofdicht: Vloeistoffen kunnen niet in de vloer doordringen.
Stofarm: Draagt bij aan een schonere luchtkwaliteit.
Slag- en stootvast: Zeer geschikt voor industriële belasting.
HACCP-geschikt: Voldoet aan de hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie.
In duizenden kleuren leverbaar: Van industriële grijstinten tot levendige kleuren.

Het aanbrengen van een Epoxy gietvloer

Het aanbrengen van een Epoxy gietvloer is een specialistisch proces dat bestaat uit verschillende stappen. Als eerste moet de ondergrond worden beoordeelt of deze geschikt is voor het aanbrengen van de epoxyvloer. Aandachtpunten hierbij zijn de vlakheid, oneffenheden, soort ondergrond en bevuiling (is stralen noodzakelijk) en controle op vochtigheid.  Een goede voorbereiding is cruciaal.

Als de ondergrond in de juiste staat is kan er gestart worden met de realisatie van de epoxy gietvloer.

  1. Primerlaag aanbrengen – optioneel schraplaag
    Op een schone en droge ondergrond wordt een (epoxy) primer aangebracht. Deze zorgt voor een optimale hechting tussen de ondervloer en de gietvloer. Soms wordt kwartszand in de primer verwerkt voor extra grip. Afhankelijk van uw wensen en de ondervloer wordt optioneel een extra schraplaag of egalisatielaag aangebracht. De schraplaag versterkt de gietvloer en zorgt voor vlak oppervlak.
  2. Aanbrengen Epoxy gietvloer
    Na droging van de schraplaag of primerlaag gaan we de epoxy gietvloer gieten en vervolgens handmatig egaal gespaand. Het is mogelijk in de gietvloer Deco kleurvakken (flakes) in deze fase te verwerken.
  3. Optioneel Topcoating
    Na uitharding van de aangebrachte Epoxy gietvloer (circa 24 tot 48 uur afhankelijk van temperatuur en laagdikte) kan er tot slot een UV bestendige of matte topocat worden aangebracht.

Ideale omstandigheden voor het aanbrengen

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat een epoxy gietvloer wordt aangebracht onder de juiste omstandigheden. De ideale temperatuur ligt tussen de 10°C en 25°C, bij een lage luchtvochtigheid.

Te hoge luchtvochtigheid of extreme temperaturen kunnen het uithardingsproces verstoren. Dit kan leiden tot ongewenste effecten, zoals blaasvorming, verlengde droogtijd of een mindere afwerking. Door te werken binnen de aanbevolen condities wordt een duurzame, egale en hoogwaardige epoxy vloer gegarandeerd.

Epoxy gietvloer versus Epoxy coating?

Het verschil tussen een epoxy gietvloer en een epoxy coating zit vooral in de dikte, toepassing en duurzaamheid. Beide systemen worden naadloos aangebracht en zijn gebaseerd op een epoxyhars, maar ze dienen wel verschillende doelen.

Een epoxy gietvloer is een dikkere vloerafwerking, doorgaans tussen de 2 en 4 mm dik. Deze vloer wordt vloeibaar aangebracht en vloeit uit tot een strak, glad geheel. Door de dikte is de gietvloer sterker, slijtvaster en mechanisch beter belastbaar dan de coatingvloer.

Veel dunner – meestal tussen de 0.3 tot 1 mm dik – is een epoxy coating en wordt meestal een roller aangebracht. De coating zorgt voor een beschermende laag over de bestaande ondergrond, maar biedt minder bescherming tegen intensief gebruik of zware belasting. Bij een vloercoating zullen oneffenheden in de ondergrond veelal zichtbaar blijven. Bij gietvloeren kan dat meestal worden ondervangen door de grotere laagdikte en het zelf nivellerend vermogen. Uiteraard speelt de bestaande ondergrond hierbij een belangrijke rol.  

Kort samengevat: kiest u voor een epoxy gietvloer, dan kiest u voor een duurzame oplossing. Gaat u voor een epoxy coating, dan kiest u voor een snelle en budgetvriendelijke bescherming van je bestaande vloer. Bij een Epoxy gietvloer is er immers meer materiaal en arbeid benodigd dan bij een epoxy coating.

Onderstaand een schematische samenvatting van de verschillen en eigenschappen:

Eigenschap Epoxy gietvloer Epoxy coating
Dikte 2 tot 4 mm 0.3 tot 1 mm
Aanbrengen  gegoten gerold
Duurzaamheid zeer hoog gemiddeld
Slijtvastheid zeer goed beperkt
Kosten hoger lager

Epoxy gietvloer versus PU gietvloer

Polyurethaan (PU) gietvloeren en Epoxy (EP) gietvloeren zijn beide populaire, naadloze vloersystemen die worden toegepast in diverse ruimtes. Hoewel ze op het eerste gezicht veel overeenkomsten hebben, zijn er duidelijke verschillen in samenstelling, eigenschappen en toepassingen die belangrijk zijn om te kennen.

Beide vloertypes bieden een strakke, naadloze afwerking die makkelijk schoon te houden is en zorgen voor een duurzame vloer. Ze verschillen echter vooral in hardheid, flexibiliteit en comfort.

Een epoxy gietvloer afwerking is harde en slijtvaste vloerafwerking, perfect voor intensief gebruik en industriële omgevingen. Door de hardheid van het materiaal kunnen er echter wel eerder scheuren in de vloer ontstaan. De PU gietvloer daarentegen voelt zacht en comfortabel aan en wordt doorgaans esthetisch hoger aangeschreven waardoor deze vloer bij uitstek geschikt is voor woningen.

Epoxyvloer

Wat kost een Epoxy gietvloer?

De prijs van een epoxy gietvloer hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de ruimte, de staat van de ondervloer, het gewenste afwerkingsniveau en eventuele extra opties zoals kleur of antisliplaag. Over het algemeen liggen de kosten voor een epoxy gietvloer tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

Factoren die de prijs beïnvloeden:

  • Voorbereiding van de ondergrond: Een gladde en schone ondervloer is essentieel voor een optimaal resultaat. Soms is extra egaliseren of schuren nodig, wat de kosten kan verhogen.
  • Laagdikte en aantal lagen: Hoe dikker de epoxylaag, hoe hoger de prijs. Industriële toepassingen vragen vaak om dikkere lagen.
  • Kleur en afwerking: Standaard kleuren zijn meestal inbegrepen, maar speciale kleuren, effecten of designs kunnen extra kosten met zich meebrengen.
  • Extra bescherming: Het toevoegen van een beschermende topcoat, bijvoorbeeld UV-bestendig of met antislip, kan de prijs beïnvloeden.

Conclusie: Een epoxy gietvloer is een investering in een duurzame, naadloze en makkelijk te onderhouden vloer die jarenlang meegaat, zelfs bij intensief gebruik.

Vraag een offerte aan bij Berkers Vloeren

Bent u op zoek naar een sterke, duurzame en onderhoudsvriendelijke epoxy gietvloer voor uw bedrijf of garage? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Berkers Vloeren. Willeke of Han Berkers helpt u graag met een deskundig advies op maat.

✔ Vakmanschap
✔ Heldere communicatie
✔ Kwalitatief hoogwaardige epoxyvloeren

Vul hier offerte formulier in of neem direct contact op voor persoonlijk advies.

Epoxyvloer

Epoxy gietvloer kleuren

Epoxy gietvloeren kunnen in vrijwel elke NCS-kleur als RAL kleur worden gerealiseerd. Naast een uni kleur kan de epoxy gietvloer ook worden ingestrooid met vlokken, er kan een antislip in toplaag worden verwerkt of met diverse kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Onderstaand treft u een aantal RAL-kleuren aan in grijstinten maar uiteraard kunt u ook een keuze maken uit de NCS-kleurenwaaier.