07-2007 | Met de cement dekvloer heeft u het voor het zeggen!
Wat is een dekvloer en waar heb je hem voor nodig?

Een dekvloer wordt op de draagvloer, die het draagvermogen van de constructie levert, aangebracht om:
• De gewenste hoogte te bereiken. Dat wordt uit praktische en financiele redenen meestal niet direct met de draagvloer gedaan;
• Dienst te doen als vloerafwerking;
• Dienste te doen als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking.

Cement als bindmiddel
Dekvloeren kunnen worden ingedeeld op basis van het bindmiddel waarmee ze worden gemaakt. Cement is ook een bindmiddel, en wel het meest toegepaste bindmiddel voor dekvloeren. Cement wordt gefabriceerd uit kalksteen, door een procédé van breken, zeven, verhitten en toevoegen van bepaalde grondstoffen.
Een belangrijk kenmerk van cement is dat het hydraulisch is. Dat wil zeggen dat het reageert met water; het verhardt en er worden bestanddelen gevormd die vervolgens niet meer in water oplosbaar zijn. Cementgebonden materialen zijn dus niet vochtgevoelig. Mechanische eigenschappen als sterkte en stijfheid veranderen dus niet onder invloed van vocht. Dat maakt cementgebonden dekvloeren uitermate geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes, of zelfs buiten.

Een kwestie van kiezen
Natuurlijk worden cementgebonden dekvloeren niet alleen gespaand vanwege de traditie. Veel hangt af van de wensen en de eisen die aan de vloer worden gesteld.

Zo kan de snelheid van oplevering een rol spelen. Ook de uitvoering van de cementgebonden dekvloer kan bepalend zijn voor de keuze voor spanen. Bijvoorbeeld als de dekvloer onder afschot moet worden gelegd (denk aan badkamers of afschotdaken) of wanneer er plinten moeten worden doorgezet. De spaanbare zand-cementspecie is stevig van samenstelling en vloeit niet uit. Zelfs aansluitende niveauverschillen voor bijvoorbeeld schoonloopmatten, vloerluiken of vloerbedekkingen van verschillende dikten vormen geen probleem.

Aan wensen als vloerverwarming of geluidsisolatie kan prima worden voldaan. Het is geen probleem om een cementgebonden dekvloer zwevend te leggen, en door krimpwapening op te nemen wordt het risico van scheurvorming beperkt. Wat degelijkheid betreft, dilataties - bijvoorbeeld vanuit de onderconstructie - kunnen in een cementgebonden dekvloer eenvoudig worden aangebracht. En waar nodig (bijvoorbeeld in garages, magazijnen en technische ruimten) kan een harde toplaag worden aangebracht die tegen slijtage beschermt. Kortom, met een cementgebonden dekvloer heeft ú het voor zeggen. En zodra de vloer is verhard, is hij klaar; schuren of polijsten is niet nodig voor het aanbrengen van vloerbedekkingen. Afhankelijk van de gekozen eindafwerking is er vanzelfsprekend nog wel een op deze afwerking afgestemde voorbereiding (bijvoorbeeld egalisatie) noodzakelijk.

Bron: Bedrijfschap Afbouw, brochure uitgave juli 2007
Terug

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Referenties
Facebook   Instagram   Pinterest


RTL4 Help mijn man is klusser en sneldrogende cementdekvloer plus PVC vloer
Maandag 18 februari jl. zijn de opnames geweest van het nieuwe seizoen "Help mijn man is klusser" van RTL4 met John Williams waarbij Berkers Vloeren een bijdrage heeft geleverd met de sneldrogende cementdekvloer...
Lees meer

Onduidelijkheid vloerverwarming en wapeningsnet
Het wapeningsnet waaraan de vloerverwarmingsslagen wordt vastgemaakt heeft...
Lees meer