Wapening: Reduceren scheuren


Onthechting en scheuren cementdekvloer


Een belangrijk kenmerk van cement is dat het hydraulisch is. Het cement reageert met water, de speciemortel verhardt en er worden bestanddelen gevormd die vervolgens niet meer in water oplosbaar zijn. Dit maakt een cementdekvloer ook de meest toegepaste dekvloer voor de zogenaamde natte ruimtes zoals badkamers. Een ander kenmerk van cement is dat het materiaal het een zekere krimp ondergaat tijdens het drogingsproces. Tijdens het drogingsproces kunnen er (krimp)scheuren ontstaan. Andere reden voor het ontstaan van onthechting of scheuren kunnen o.a. zijn lengteveranderingen door temperatuursuitzetting of vochtwisselingen (denk o.a. aan vloerverwarming), onvoldoende dekking, het doorwerken van scheurvorming in de ondergrond, applicatie omstandigheden (zoals het weer), constructieve redenen en onvoldoende vormvaste ondergrond (bijvoorbeeld isolatie welke onvoldoende draagt of doorwipt evt. breekt).

Reduceren van krimpscheuren cementdekvloer


Gevlinderde cementdekvloer
Het reduceren van krimpscheuren kan worden aangepakt door het plaatsen van een wapeningsnet in de bovenlaag van de cementdekvloer en/of de verwerking van wapeningsvezel in het vloermortel. Gezien meerdere factoren is er helaas géén 100% garantie om scheurvorming tegen te gaan. Het toepassen van de juiste materialen, aanhouden van voldoende dikte en dekking boven leidingen in de cementdekvloer alsmede de normeringen in acht houden voor het opstoken van de vloerverwarming maken de kansen op scheurvorming geringer.

Wapeningsvezel in de cementdekvloer


Afhankelijk van uw wensen en eisen is mogelijk om bijvoorbeeld wapeningsvezel te verwerken in het vloermortel van de cementdekvloer. Harbourite is een 100% polypropyleen kunststofvezel. Deze vezel wordt al jaren toegepast als een effectieve secundaire wapening voor het cementdekvloeren. Voordelen van het toevoegen van kunststofvezel in de speciemortel van de cementdekvloer zijn:
- Reducering van krimpscheuren in de plastische fase
- Verhoging van de vloeistofdichtheid
- Verhoging van de slijtvastheid
- Verhoging van stootvastheid
- Verhoging vorst- en dooizoutbestandheid

De kunststofvezel is uitermate geschikt voor elk type cementdekvloer. Voorbeelden van toepassingen zijn onder andere:
- Cementdekvloeren met of zonder vloerverwarming (verwerken van kunststofvezels in het vloermortel wordt vaak geadviseerd door vloerverwarmingsleveranciers).
- Sanitaire voorzieningen
- Cementdekvloeren voor binnen- en buitentoepassingen.

Indien gewenst vlinderen wij de cementdekvloer als service machinaal af ten behoeve van een verharde toplaag op de cementdekvloer. U dient hierbij rekening te houden dat er minimaal een dekking van 28 mm boven de leidingen moet zijn.

Bij zwevende cementdekvloeren of zandcementvloeren met vloerverwarming is veelal een vloerdikte van 70-80 mm dik een vereiste. In het algemeen geldt dat dikkere cementdekvloer de kans op scheurvorming wordt verkleind.

silo cementdekvloer
Berkers Vloerenbedrijf werkt voornamelijk met een geautomatiseerd silo-systeem met als voordeel een gegarandeerde mortelkwaliteit en het enige systeem met certificatie op de producten.

Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Facebook   Instagram   Pinterest


RTL4 Help mijn man is klusser en sneldrogende cementdekvloer plus PVC vloer
Maandag 18 februari jl. zijn de opnames geweest van het nieuwe seizoen "Help mijn man is klusser" van RTL4 met John Williams waarbij Berkers Vloeren een bijdrage heeft geleverd met de sneldrogende cementdekvloer...
Lees meer

Onduidelijkheid vloerverwarming en wapeningsnet
Het wapeningsnet waaraan de vloerverwarmingsslagen wordt vastgemaakt heeft...
Lees meer